TEMEL SORUN İLİŞKİLERİN BECERİKSİZCE KURULMASI

 

 

Devlet Duması BDT İşleri Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı , Avrasya Entegrasyonu ve Yurttaşlarla İlişkiler den  Konstantin Zatulin Gazeta.ru'ya, Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya'ya katılmasının ana nedeninin Cumhuriyet vatandaşlarının iradesi olduğunu söyledi. Milletvekiline göre cumhuriyetleri Rusya ile birleştirme fikrinin halk arasında "mutlak avantaj sağlayacağını" düşünmek yanlıştır.

 

Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya'ya girişinin en önemli nedeni yerel halkın iradesidir. Bazılarına göründüğü kadar basit değil. 2008 yılında tanıdığımız bu ülkelerde tanınmanın hem öncesinde hem de sonrasında iç siyasi yaşam gelişmiştir, içlerinde siyasi mücadele, rekabet, seçkinler, siyasi halk figürleri, ve kamusal yaşam vardır. Bu konuyla ilgili farklı bakış açıları var. Birisi destekçi, özellikle Güney Osetya'da, halkın çoğunluğu destekliyor, çünkü Güney Osetya için bu sadece Rusya'ya katılmak değil, aynı zamanda  Kuzey Osetya ile yeniden birleşme anlamına da geliyor. Ancak Rusya'ya katılma fikrinin halk arasında mutlak bir tercih olduğunu kesin olarak söyleyemem.''

 

Zatulin, Cumhuriyetlerin Rusya Federasyonu'na dahil edilmesi halinde bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerin bozulacağını, Gürcü radikallerin Rusya'nın “saldırgan” olduğu kanaatine varacaklarını kaydetti.

 

Zatulin “İkinci bir durum, Rusya Federasyonu'nun böyle bir girişe hazır olup  olmaması ve  Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı Rusya'ya dahil etme fikrini desteklemesinin ne gibi yararı olacağıdır. Abhazya ve Güney Osetya'nın girişi, Rusya'nın bu bölgedeki diğer devletlerle, özellikle de Gürcistan'la ilişkilerini anında etkileyecek, Saakaşvili’nin destekçisi olan Gürcü radikallerin bu bölgelerin ele geçirildiği, işgal edildiği yönündeki görüşünü doğrulayacaktır . Rusya'nın saldırgan, ilhakçı olduğunu , Gürcistan'daki iç siyasi durum  bu duyguların etkisi altında Mikheil Saakaşvili'nin destekçileri ve Rusya'ya karşı sonuna kadar mücadele fikri lehine değişecektir. Şu soruyu soruyorum: Özel bir askeri operasyon yürüttüğümüz şu anda bu ilişkileri ağırlaştırmamız gerekiyor mu, gerekmiyor mu? Ben öyle düşünmüyorum" diye vurguladı.

 

Zatulin, Cumhuriyetlerin Rusya'ya katılması fikrini tartışmak  için özel askeri operasyonun devam ettiği süreçte doğru bir zamanlama olmadığı  Abhazya ve Güney Osetya ile temel sorunların "ilişkilerin beceriksizce kurulması" ile ilgili olduğunu belirtti.

 

Güney Osetya'nın Rusya'ya girişinin Cumhuriyet içinde pek çok destekçisi varsa, Abhazya'nın Rusya'ya girişi fikri de halk desteğinden o kadar uzaktır. İçerisinde bulunduğumuz  Askeri zorluklar da dahil olmak üzere mevcut zorluklarımız, Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya'ya katılması fikrini söylemek için uygun bir zaman değildir. Rusya'nın aslında bu bölgede askeri varlığının olduğu, mevcutta zaten uygulanmakta olan işbirliği anlaşmaları var, Rusya bu Cumhuriyetlerin gelişimini sübvanse ediyor bu devletler Rusya'nın etkisi dışında mı? Eğer bir konuda sorun görüyorsak, bu bizim beceriksiz davranışımızda, ilişkiler kurmada, Abhazya ve Güney Osetya ile kapsamlı işbirliği yolundaki belirli hatalarımızdadır” diye açıkladı.

 

Zatulin'e göre Abhazya halkı, arazi alımına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması durumunda kendi ülkelerinde "azınlıkta" kalacaklarından korkuyorlar. Zatulin Cumhuriyetin Rusya'ya girişinin Abhaz toplumunda bölünmeye neden olacağına inanıyor.

 

 Zatulin “Özellikle Abhazya'ya dikkat çekmek isterim. Bu Rusya'nın tek taraflı bir hatası değil; Abhazya'nın da Rusya ile sosyo-ekonomik iş birliğinin geniş çaplı gelişmesinin önünde yeterince aptallığı veya tarihi engeli var.

 

En azından Sovyet geçmişinden belli sonuçlar çıkaran Abhazya'nın Gürcistan'dan gelen göçmenlerle dolu olduğunun ortaya çıktığını ve tüm bunların Sovyetler Birliği'nin çöküşü sırasında olayların belirli bir şekilde gelişmesiyle birlikte Gürcü-Abhaz çatışması dediğimiz çok kanlı 92-93 savaşını Abhazya'da ise Abhaz halkının Vatanseverlik Savaşı olarak adlandırılıyor. Abhazya'daki pek çok kişi, eğer Cumhuriyet her bakımdan açılırsa, arazi satın alma üzerindeki kısıtlamalar kaldırılırsa, Rusya'da yaşayan 150 milyon insanın tamamı Abhazya'ya gelecek ve Abhazlar, Sovyet döneminde olduğu gibi, azınlıkta kalacak tedirginliğinde. Bu önyargılarla dalga geçilebilir  bunun asla olmayacağına Abhazya topraklarındaki yatırımların orada kalacağına, Abhazya'dan kimsenin toprak alamayacağına dikkat çekilebilir.

Ancak daha az gelişmenin daha iyi olduğu, ancak kendi topraklarımızın efendisi olduğumuza dair ısrarcı bir batıl inançla karşı karşıyayız. Bu şu anda Abhazya'nın Rusya Federasyonu'na dahil edilmesi veya Rusya Federasyonu'na girmesi planına uymuyor. Bu durum Abhaz toplumunda bir bölünmeye neden olacak ve dış güçler bu bölünmeden faydalanacaktır. Bu konuda başka hiçbir konuda olmadığı gibi yedi kez düşünülmesi ve ölçülmesi gerekiyor. Dedi.

 

Çarşamba günü  Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev  , Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya'ya katılması fikrinin "iyi sebeplerle" hayata geçirilebileceğini söyledi . Medvedev'e göre bu fikir Cumhuriyetlerin nüfusu arasında "hala popüler" ve Batı için olayların böyle bir sonucu "başka bir utanç verici fiyasko ve feci bir nüfuz kaybının başka bir sembolü" olacak demişti.

 

Medvedev, Rusya'nın 2008 tarihinin tekrarına ihtiyacı olmadığını ve hâlâ müzakere masasında sorunları çözmeye hazır olduğunu, ancak Moskova'nın endişelerinin gerçek bir şekil alması durumunda Rus yetkililerin tereddüt etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce Abhazya ve Güney Osetya'nın egemenliğinin revizyona tabi olmadığını açıklamıştı .

 

KAYNAK: https://www.gazeta.ru/politics/news/2023/08/23/21130172.shtml?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fdzen.ru%2Fnews%2Fsearch%3Ftext%3D&updated

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Anket

E-Bülten Aboneliği