ŞAMBA: DİYALOG GEREKLİ

  Geçtiğimiz günlerde Gürcü gazeteci Vano Chokoraia'nın programında Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergei Şamba ve Abhaz Özerk Cumhuriyeti hükümetinin eski başkanı Vakhtang Kolbaya'nın yer aldığı çevrimiçi bir sohbet gerçekleşti. Bu sohbette Şamba, Gürcü-Abhaz çatışmasının gelecek nesillere yük olmaması gerektiğini vurguladı ve barış içinde bir arada yaşama fırsatlarının araştırılması çağrısında bulundu.

 

  Gürcü ve Abhaz siyasetçiler arasında bu tür doğrudan diyaloglar son yıllarda oldukça nadir görülüyor. Abhazya'da Sergei Şamba'nın açıklamaları ve bu konuşmaya katılmasına anlam verilemedi.

 

"Gürcistan-Abhazya çatışması çocuklarımıza bırakılmamalı''

Kendi aralarında kavga etmeyen, komşu, yakın ve hatta akraba hiçbir ulus yoktur” - " diyen Sergei Şamba’nın sözleri  Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreterinin  yaklaşımı değişiyor mu? Sorusunu akıllara getirdi.

 

  Görüşme sonrası komplo teorileri öne sürüldü buna göre; Kremlin'in Abhazya'yı Gürcistan ile uzlaşmaya yönlendirdiğini iddia ederek, Moskova'nın Abhazya topraklarından demiryolu ulaşımını yeniden başlatmayı ve Tiflis'in yardımıyla Sohum'un havaalanını açmayı planladığını iddia etti.

 

  Muhalif kesimler ise Şamba'nın tavrının eleştirerek etik olmamakla birlikte "Ona kim yetki verdi?" sorusunu sordu ve " Genel olarak Gürcistan’ın Abhazya'nın bağımsızlığını tanıyana kadar onlarla diyaloga girilmemelidir" Görüşünü dile getirdi.

 

Ancak Sergei Şamba'yı tanıyanlar bu tür gizli manevraların ona özgü olmadığını biliyorlar.

 

Başkan Aslan Bjania çekingen davranıyor ve bırakın Gürcüleri, Abhaz bağımsız medyasıyla bile röportaj yapmaktan kaçınıyor.

 

Başbakan Alexander Ankvab ise daha da ketum ve kimseye güvenmediğini gözle görülür bir şekilde sergiliyor.

 

Dışişleri Bakanı İnal Ardzınba konuşkan görünüyor, ancak yalnızca başkalarının etkileyebilecekse  devreye giriyor; hipnotize edemeyeceği duyarlı izleyicilerden uzak duruyor.

 

Bu üç kişinin , öne çıkma yöntemleri  perde arkası entrikalarla iç içe geçmiş göründüğünden, komplo teorilerine kolayca zemin oluşturuyor.

 

Diğer tarafta tam tersine Sergei Şamba'nın siyasi yolculuğu ise kamuoyunun gözü önünde başladı. Son derece açık sözlü ve zaman zaman cüretkâr ve cesur; düşüncelerini örtülü sözlerin ardına saklamaz ve geniş bir kitleye hitap eder. Bu şeffaflık onun siyasi kişiliğinin özünü oluşturuyor.

 

Şamba, ayrıca  her türlü jeopolitik ve iç siyasi koşullar altında Sohum ile Tiflis arasında diyaloğun gerekliliğini vurguladı. Abhazya'dan, Rusya'dan, Avrupa'dan ve aralarında Gürcülerin de bulunduğu diğer ülkelerden gazetecilerle temaslarda bulundu.

 

Gürcü meslektaşları şaşkınlıklarını dile getirerek Şamba'nın Gürcistan'da pek tanınmayan gazeteci Vano Chokoraya ile neden röportaj yapmayı seçtiğini sorguluyorlar. Şamba'nın, kendisine ulaşıp diğerlerinden daha verimli olduğunu kanıtlayana kadar Chokoraya hakkında hiçbir  bilgisi olmadığıda ortaya çıktı.

 

Sergei Şamba.Şimdi Gürcü gazeteciler beni telefon bombardımanına tutuyor ama açıkçası aynı bilgiyi tekrarlayacak zamanım ve isteğim yok. Çevrede yarattığı heyecana rağmen programı izlemedim bile” dedi

 

Onu uzun zamandır tanıdığım için durumun gerçekten de böyle olduğundan eminim.

İnal Haşıg

Sohum

https://jam-news.net/why-did-shamba-speak-with-kolbaya/

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

E-Bülten Aboneliği