23 Nisan 2024

23 Nisan 2024

Halkın iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğini ilân ettiği tarihtir 23 Nisan

Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

Atatürk 23 Nisan 1924 de 23 Nisan’ı bayram olarak kutlanmasına karar vermiş bundan 5 yıl sonra 1929 yılının 23 Nisanında Bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

1979 yılında (SSCB, Irak, İtalya, Romanya ve Bulgaristan) katılımı ile uluslar arası özellik kazanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,1979’dan bu yana TRT’nin organizasyonuyla “TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği” adı altında uluslararası düzeyde kutlanan ilk ve tek çocuk bayramıdır. Birleşmiş milletlerin 1979 yılını “Dünya Çocuk Yılı “ ilan etmesi ile birlikte TRT tarafından bütün dünya çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bu projenin kabul edilmesiyle de TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’nin birincisi beş ülkenin katılımı ile Ankara’da düzenlenmiştir.

Bu bayrama Abhazya ve onu temsil eden çocuklarının katılması derneklerimiz veya bireysel girişimlerin sonucu birkaç kez İl/İlçe belediyelerinin konukları olarak katılmış, belediyelerin misafiri olmaktan ileri gidememiştir.  O tarihlerde Abhazya’dan gelen çocuklar Anıt Kabir ziyaretlerini gerçekleştirmiş, Atatürk’e olan hayranlıklarını ve saygılarını ifade ettiler.

TRT ABHAZYA’YI DAVET ETTİ.

TRT Abhazya Cumhuriyeti çocuklarını resmi olarak 2013 yılında İzmir’de yapılacak etkinliklere davet etti. Ancak ilerleyen süreç içinde davetlerini geri alarak Türkiye’de yaşayan Kuzey Kafkas Halklarını ve sevenlerini üzdüğü gibi daveti alan Abhazya çocuklarını da üzdü.

Konu ile ilgili detaylar (https://abhazpostasi.com/yazarlar/editor-den/bugun-23-nisan/162/) okuyabilirsiniz.

TRT Dünya Çocuklarını kucaklamayı amaçlayan projeyi maalesef siyasi nedenlerle amacına uygun yürütemedi.

TRT nin yürütemediği, içimizde bir yara olarak kalan 23 Nisan etkinliği her tarih döngüsünde hüzünlendiğimiz bir olgu olarak önümüzde duruyor.

Bu nedenle önerim;

De facto durumundaki tanınmayan ülkeler nasıl CONIFA “ Tanınmayan ve devletsiz milletlerin alternatif dünya kupası” organizasyonu yapıyorsa geleceğin teminatı, barışın en önemli elçileri çocukların bir araya geldiği, Birleşmiş Milletler topluğunca da kabul edilen “Dünya Çocuk Yılı” kapsamında Uluslararası Çocuk Şenliği de yapılabilir.

Ve bu davet öncelikle Abhazya’dan gelmeli. Şayet Türkiye’de bir organizasyon yapılacaksa STK’larımız pekâlâ ev sahipliği yapabilir.

Ve inanın bu işi TRT den daha iyi yaparız.

Özen Sanbay Atsanba

Abhaz Haber

 

 

 

 

 

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

E-Bülten Aboneliği