Abhazya’da başkanlık ve muhalefet diasporasının tavsiyelerine uydu.
Abhaz diasporasının önem verdiği Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze ile görüşmesi 30 Ocak 2001'de Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleşti
Abhazya’da başkanlık ve muhalefet diasporasının tavsiyelerine uydu.
Savaş sonrası Türkiye’de Büyükelçilik görevini yürüten rahmetli Cemalipa Viladimir Ayuzdba danışılması, görüşülmesi elzem herhangi bir konu ile ilgili toplumun nabzını tutmak, onları bilgilendirmek ve diasporanın değerlendirmelerini ilgili birimlere aktarmak amaçlı acil toplantılar düzenler duyarlı katılımcıları bilgilendirirdi. Benim de hassasiyet gösterdiğimi bildiği için mutlaka katılmamı isterdi. Onun davetini devletin daveti olarak değerlendirir mutlaka katılırdım. İşim gereği Türkiye’nin herhangi bir vilayetinde bulunmama rağmen “Devlet Çağırıyor” diyerek davetine icabet ederdim. O tarihlerde özellikle Gürcistan Abhazya savaşından sonra Abhazya’nın B.M üyesi devletlerce tanınması sürecinde Dayanışma Komitesi Başkanlığı yapan rahmetli İrfan Argun da benzer girişimlerde bulunur onun da çağrılarına Türkiye’nin neresinde olursam olayım davetine katılırdım. Her ikisine de bu vesile ile Allah’tan Rahmet dilerim.
Abhaz diasporasının önem verdiği Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze ile görüşmesi 30 Ocak 2001'de Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleşti Görüşmeye Gürcistan adına Dışişleri Bakanı, Özel Durumlar Bakanı, Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, Devlet Başkanlığı Danışmanı, Ankara Büyükelçisi, Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Kafkasya Masası Genel Müdür Yardımcısı Ünal Çeliköz, Tiflis Büyükelçisi Burak Gürsel, Komite adına, Dr. Cemalettin Ümit, İrfan Argun, Gündüz Yıldırım Geç, Yurdaer Erşan, Erdeşan Kobaş, Avni Sıçrar ve Bediz Tantekin katıldı. Kim ne dedi ne talep etti, neticesi ne oldu vs.vs hakkında detaylara girmeyeceğim (meraklısı için: http://Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, Cumhurbaşkanı Sezer ve Gürcüstan Devlet Başkanı Şevardnadze ile Görüştü – KAFFED ) Ancak, görüşmenin sonuçlarını bekleyen toplumun duyarlı kesimine memnuniyet ve mutluluklarını anlatan heyet, ertesi günü gazeteleri okuduğunda “ Eduard Şevardnadze’in beyanına göre Abhaz diasporası da Eduard Şevardnadze gibi düşündüğünü “ öğrendi.
Abhazya’da alışkanlık haline gelen kırma dökme yöntemi ile iktidar değişikliği arayışları maalesef can sıkmaya devam ediyor. En son içeriği tam olarak bilinmeyen “Apartman yasası “arkasından eskisinin uzantısı bir talep ile parlamentodan geçirilmeye çalışılan yasaya muhalefetin öncülerinden sayın A. Ardzınba’nın keskin itirazları sonucu olaylar çıkmış, bazı vatandaşlar hastanelere sevk edilmiş, başkanlık ve parlamento binaları işgal edilmiş, daha büyük olaylara sebep olabileceği görülmüş taraflar itidalli davranmaya davet edilmiş ve netice alınmıştır.
Süreç içerisinde Türkiye’de yaşayan Abhazlar’ın örgütlü yapısı göz bebeğimiz Abhaz-Fed organlarınca kabul görmeyen bir metin paylaşmış, düzeltme talebi ile toplantı talep edilmiş ancak sonuç alınamamıştır.
Bu kurullarda görev alan kimlikler duyarlı birkaç kişinin de imzaladığı bir metin ile olayların yatışmasına yönelik tavsiyelerini Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve Muhalif liderlerle de telefon görüşmesi yaparak (NOT: Bu görüşmeler Aguma Necdet Akoğlu tarafından kayıt altına alınmış ve sosyal medya hesaplarından yayınlanmıştır. )“Ata vatanımızda son günlerde yaşanan gelişmeleri derin bir kaygıyla takip ediyoruz. Bizler, soydaşlarımızın birliğini ve devletimizin dirliğini her şeyin üzerinde tutmaktayız. Halkımızı endişelendiren yasa tasarısına yönelik meşru ve yasal yöntemlerle protesto hakkı, demokratik bir haktır. Protestocuların gözaltına alınırken kullanılan orantısız güç ne kadar yanlış ise ulaşımı engelleyerek hayatı aksatmakta o kadar yanlıştır.
Bununla birlikte, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin görev yaptığı, halk iradesinin tecelli ettiği parlamentonun işgal edilmesini daha önce nasıl doğru bulmadıysak, bugün de kesinlikle yanlış buluyoruz.
Yüzyıllardır bizi var eden en önemli özelliklerimizden biri olan toplumsal uzlaşı mekanizmasının bir an önce hayata geçirilmesi büyük bir zorunluluktur. Sorunun çözümü, demokrasinin teminatı olan seçimlerin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi ve ortaya çıkacak sonuca herkesin saygı göstermesiyle mümkün olacaktır. “Denilerek yazılı ve sözel ifade edilmiştir.
Bu ifade sayın A.Bjanya tarafından “Diaspora Bizi Destekliyor” diyerek yazılı bir açıklama yapmış yukarıdaki metni imzalayanların isimlerini de belirtmiştir. Bunun üzerine “Abhaz Kamuoyuna, başlığı ile bir bildiri yayınlayan Abhaz-Fed
Abhaz Dernekleri Federasyonu Danışma ve Onur Kurulu başkanı Ümit Ateyba, kurul sekreteri Bülent Ayüzba, kurul üyeleri Adem Maharia ve Rüknet Gocua ile federasyon eski başkanları Atanur Akusba ve Murat Maharia’nın Abhazya’nın Türkiye temsilciliği ofisinden Aslan Bjania’yı arayarak yanında olduklarını ifade ettiklerine ilişkin sosyal medya mesajını ve videoyu diaspora ve tarihi atavatan Abhazlarının büyük çoğunluğu gibi biz de üzüntü ve şaşkınlıkla karşıladık. Diaspora’nın en örgütlü sivil toplum örgütü AbhazFed’in başkanı ve yönetim kurulu olarak bu açıklama ve destek mesajını çok yönlü olarak sakıncalı buluyoruz. “Diyerek görüşlerini belirtmiştir.
Başkan ve yönetim kurulunun değerlendirmesidir, saygı duyan duyar duymayan ifade eder. Kurumsal davranış, kurumsal hafıza noksanı olmak bazılarını tökezletebilir. Sayın Abhaz-Fed Başkan ve yöneticileri de maalesef tökezlemiş durumdalar.
İşin acı tarafı hatta kabul edilemez olanı Abhaz-Fed’in açıklamasının olayların devam ettiği süreçte Abazaca-Rusça tercüme edilerek kalabalığa okunmasıdır. Abhaz-Fed tarafından tasvip edilmeyen kimseler tarafından yapılan sözlü ve yazılı önermenin içeriğini başkalaştırıp bu kimseleri yuhalatmak onlara ne kazandırdı? Federasyonumuzu yöneten başkan ve üyeleri Abhazya Devletinin kurumları ile, üyesi olan 18 dernek ile Yönetim bünyesindeki Danışma ve Onur Kurulu ile, Denetleme Kurul üyeleri ile sorun yaşıyor. Bundan önce Abhaz-Fed Yönetiminde bulunanlar Abhazya’da meydana gelen her sorunda bugünkü Abhaz-Fed başkan ve yöneticilerinin beğenmediği türden açıklamalarda bulunarak tarafsızlığını ilan etti.
Değerli dostlar. Fikir eleştiriye açık olmalıdır. Her kişi aynı fabrikanın ürünü değil ki. Her beyin farklı etkileşim, eğitim, aile, yaşam ve standardı nedeniyle farklı bakış açısına sahip olabilir. Siz beni ikna etmek zorunda değilsiniz. Ben sizi ikna etmek zorunda değilim. Siyaseten bir tercihiniz olabilir. Karşınızda bulunanın da bir tercihi olduğunu unutmayın. Bireysel olarak sonuçlarına katlanacağımız tercihlerimiz olabilir. Ancak STK’ları temsil edenler farklılıkları gözetmek mecburiyetindedir.
Geldiğimiz noktada tavsiye edilen toplumsal uzlaşı gerçekleşti Abhazya yönetimi ve muhalefeti benim de imzaladığım bildiride ifade edilen minvalde karar verdi. Ben mutluyum.
Hayırlı olsun
Özen Sanbay Atsanba
0 Yorum